top of page

Vegan in Zagreb

Laten we er maar meteen voor uitkomen, eten is onze tweede liefde. Wat voor mooie, wilde en avontuurlijke plannen we ook hebben, altijd en dan ook echt altijd, volgt een zoektocht naar lokaal lekkers.

En weet je dat je weken lang in de wildernis wordt gedropt maar je eerst nog 1,5 dag in de hoofdstad van Kroatië bent, dan ga je dus opzoek naar fijne adresjes voor vegan eten. Of wij ons buikje helemaal rond hebben gegeten en een mooie reserve hebben aangelegd voor onze avonturen in #lastfamilystanding dat ga ik je vertellen.

Zagreb, weekendje weg, citytrip, veganfood, veganhotspot, vegan Zagreb

Allereerst Zagreb, de hoofdstad van Kroatië met een lange en bewogen geschiedenis, is een feestje om doorheen te dwalen. Geen massatoerisme, je wordt niet van je sokken gereden door (leen)scooter, Segways of elektrische stepjes. De heftige geschiedenis zie je terug in de gebouwen, de schade van de oorlog is hier en daar nog duidelijk zichtbaar. Maar de stad kenmerkt zich door een rustige en relaxed sfeer, veel historische gebouwen (al dan niet opgeknapt) en mooie parken.


 

De Dolac markt

Dolac market, groentenmarkt Zagreb,


De grootste aanrader met betrekking tot eten; de markt! Wauw, anders kan ik het niet zeggen. Je zou willen dat je hier dagelijks je boodschappentasje kon vullen. Onder de kleurige parasollen en op de tafeltjes liggen pareltjes uitgespreid. Pareltjes in de vorm van verse groenten en fruit in alle soorten en maten.

Hier verkopen kleine keuterboertjes, en families uit de buitenwijken met een moestuin, hun oogst. Met alle soorten en maten bedoel ik dan ook echt alle soorten en maten. Niks geen perfect gevormde ronde tomaten, geen rechte courgettes en gelijkmatige gekleurde aubergines. Heb je ooit je eigen groenten gekweekt, dan weet je dat wat er in je moestuin groeit weinig gelijkenissen heeft met groenten uit de supermarkt. En dan heb ik het niet alleen over vorm maar ook over de smaak. Hier vind je dus ontzettend verse groenten van eigen kweek. Het mediterrane zonnetje helpt natuurlijk ook hard mee om de tomaten en de andere groenten zo veel lekkerder te laten smaken dan je in Nederland gewent bent.

Vegan food Zagreb, fresh fruit

Naast groenten ligt er ook fruit uitgestald op de tafeltjes, geen grote bulten en op is op. Maar alles vers en die ochtend nog geplukt van een struik of boom.

Dolac market, Markt in Zagreb, hotspot Zagreb, vegan Zagreb

Onder het marktplein vind je de ingang naar de markthal, als je door deze deuren stapt kom je in een grote hal waar tientallen kraampjes staan. Boven bij de groentemarkt is al een klein stukje gereserveerd voor de verkoop van zelfgemaakte kaas, hier beneden zijn er nog veel meer (verse) kazen en ook vlees te bespeuren. Voor ons natuurlijk niet zo heel interessant, maar hier vind je ook lokale bakkers met vers brood, olijven, noten en gedroogd fruit. Zeker de moeite waard om toch even de zonnige buitenwereld achter je te laten en hier wat lekkers uit te zoeken.


De markt is dagelijks geopend, maar zorg dat je er op tijd bent wil je nog volop keuze hebben.


Dolac Market

ma-za 07:00-15:00

zon 07:00-13:00

Dolac 9 Zagreb 

Vis a Vis by Vincek

Vis a Vis by Vincek, veganfoodspot Zagreb, vegan Zagreb

Zei er iemand taart?! Wij kunnen altijd wel een reden bedenken om een feestje te vieren en taart te eten.

Als je net als ons plantaardig eet, en er staan vegan opties op de kaart, dan wil je ze natuurlijk allemaal uitproberen. Nou dat is hier dus niet gelukt. Want zelfs wij met onze eeuwige hongerige buik, konden niet alle verschillende taartjes op die hier geserveerd worden. Tonnetje rond stapten wij hier het terras weer af. Een volgende keer die andere taartjes maar in de herkansing.


Misschien herken je het wel, maar vaak zijn de vegan taartjes gemaakt op basis van noten en kokosolie. En dan echt heel veel kokosolie. Zo'n volle en vettige smaak. Nou de baksels bij Vis a Vis dus niet. Zonder overdrijven zo ongeveer de lekkerste taartjes ooit, en dat zegt wat aangezien Marijke haar eigen bedrijf in vegan raw cakes heeft gehad.


vegan food zagreb, raw cakes Zagreb

Naast lekkere taartjes serveren ze ook fijne theetjes en heb je leuk uitzicht op de funicular, het kortste kabelbaantje ter wereld. Van machtige chocoladetaart tot luchtige romige fruittaart, hier komt iedereen aan zijn trekken.


Vis a Vis Vincek

di-za 8:30 tot 23:00

LLica 18 Zagreb


Kijk hier voor de openingstijden van het kabelbaantje. 

Oaza


Oaza Zagreb, Vegan Zagreb, Vegan Kroatie, vegan hotspot Zagreb

Eigenlijk waren we ontzettend verbaasd over het enorme aanbod van vegan eetgelegenheden. Als je hier rond loopt dan is er echt enorm veel te kiezen. Maar zelfs onze magen raken op een gegeven moment toch echt bijna vol. Lastig hoor, een klein keuzestress momentje tussen allemaal goede opties maar uiteindelijk strijken we neer bij Oaza.

Omdat we natuurlijk geen idee hebben wat voor voedsel er te wildplukken is en we al weten dat we sober voedsel krijgen de komende weken, vullen we onze vitamientjes nog maar even goed aan. Dikke aanrader de smoohties met powerfoods. We bestellen allemaal verschillende gerechten zodat we kunnen delen en veel van de menukaart kunnen proeven. Super verse groenten, goed op smaak en die zoete aardappel frietjes.....waren onze magen nog maar leger, dan bestelde we nog wat bij!

vegan food Zagreb, veganhotspot, fresh vegetables, healthy food

Oaza Joyful Kitchen

Radićeva ul.9 Zagreb

ma-vrij 11:00-20:00

za 12:00-20:00

zondag gesloten


Met die vitamientjes en de power zit het nu wel goed. Kom maar op ruig Kroatië! Wij kunnen er wel even tegen aan. 

Ohhh en voor de volledigheid. Na afloop van de opnames waren we met alle families nog anderhalve dag in Zagreb. En nee dit is geen spoileralert, sowieso wie er ook eerder zou stoppen, we reizen met elkaar gelijktijdig terug.


Maar toen hebben we natuurlijk nog wel de resterende taartje bij Vis a Vis by Vincek uitgeprobeerd.

Vis a Vis by Vincke, raw cakes, raw food, raw food Zagreb, Healthy living, vegan kids

En hebben we lekker vegan ijs gevonden hier.


Last family standing in Zagreb

bottom of page